Basın bültenlerinin doğru bir şekilde hazırlanması medyanın ilgisini çekeceği gibi arama motoru optimizasyonu açısından da büyük önem taşıyor. Maalesef birçok halkla ilişkiler çalışanı etkili ve medyanın gerçek anlamda ilgisini çekebilecek nitelikte bülten yazmayı önemsemiyor.
Her gün binlerce gazeteciye ulaşan bültenlerin büyük çoğunluğu okunmadan çöp kutusuna gönderiliyor. Bunun en önemli sebebi de basın bültenlerinin “etkili başlık” taşımaması.
Bir basın bülteninin içeriği ne kadar güçlü olursa olsun ilgi çekici bir başlık taşımıyorsa muhtemelen fark edilmeyecek.
Kendisine gönderilen basın bülteni ile muhatap olan gazetecinin ilk dikkat ettiği şey, bültenin başlığıdır. Bülten başlığı etkileyici ise gazeteci bültenin devamını okumak için maili tıklayacaktır.
Basın bülteni başlığı konusunda birçok ciddi hata yapılıyor.
Peki, bu hatalar neler?
-Basın bülteni başlıkları çok uzun. Hiçbir gazeteci 15-20 kelimeden oluşan uzun bir başlığı okumak istemez.
-Başlıkta yer alan kelimeler çarpıcı değil. Düz yazı yazılıyormuş gibi konulmuş başlıkların da şansı yok. Başlık, “Beni okumalısın” diyebilmeli.
-Başlıkta anahtar kelimeler geçmiyor. Çoğu basın bülteni, arama motoru optimizasyonuna uygun bir şekilde yazılmıyor. Başlıkta anahtar kelimelerin bir ya da birkaçının geçmemesi büyük eksiklik.
-Çoğu basın bülteni başlıkları reklam öğeleri içeriyor. Reklam dolu kelimeler ile bezenmiş bir başlığın akıbetinin çöp kutusu olmasına şaşırmamak lazım.
-Bültenlerin başlığının tamamı büyük harflerden oluşuyor. Bu ciddiyet açısından sıkıntı oluşturabilir. Basın bülteni başlıklarında büyük harf kuralına doğru bir şekilde uymak gerek. Tüm başlık büyük harfler ile yazılmamalı. Bu basın bültenin göze hitap etmesini de engelleyen bir durum.
-Başlıklarda anlam karışıklığına yol açabilecek kelimeler sık kullanılıyor. Basın bülteni başlığında kullandığı kelimenin anlamını bilmeyen pr çalışanları, gazetecilerin de kafasını karıştırmamalı.
-Başlıkların sonuna alakalı alakasız ünlem işareti ya da üç nokta konuluyor. Bu dikkat çekmek için yapılan bir şey olsa da basın bültenin içeriği ile bağdaşmıyorsa itici olabiliyor. Ayrıca başlıklarda “™”, “®” gibi işaretleri de kullanmamak lazım. Çünkü arama motorları bu tip işaretlerden hoşlanmıyor. Gereksiz noktalama işaretlerinden kaçınılmalı.
-Başlıkta net ifadeler pek yok. Başlıkta bu yazıyı okumakla ne kazanılacağını net olarak vurgulamak önemli. Kafa karışıklığına gerek yok.
-Başlıklarda ilgili firmanın adı çok fazla kullanılmıyor. Firma ya marka adının kullanıldığı bültenlerin online pr açısından etkisi daha fazla. Basın bülteni başlığında mutlaka ilgili kuruluşun ya da yöneticisinin ismi geçmeli.
-Basın bülteni başlığında soru sormak sıkça yapılan bir şey. Basın bültenin ciddi bir şekilde algılanması için soru cümleleriner yer verilmemeli. Basın bülteni, ilgili kuruluşu en iyi şekilde temsil edecek öğeleri içermeli.
-Başlık belirleme konusunda ön araştırma yapılmıyor. Basın bülteninin başlığını belirlerken internetten faydalanmak büyük fayda sağlayacak. Böylece daha özgün, ilgi çekici başlıklar için fikir sahibi olunabilir.