Basın bültenleri, gazetecilerin her gün en çok muhatap oldukları e-posta türlerinin başında geliyor. Gazetecilerin e-posta kutuları, müşterilerinin basın bültenlerinin medyada yer almasını isteyen halkla ilişkiler çalışanlarının gönderdiği bültenler ile dolup taşıyor.
Her gün binlerce gazeteciye gönderilen basın bültenleri arasında haber değeri taşıyan ve değerlendirilenler oldukça az.
Peki, neden her basın bülteni haber olarak değerlendirilmiyor?
Etkili başlık içermiyor
Basın bültenlerinin haber olarak değerlendirilmemesinin ilk nedeni etkili bir başlığa sahip olmamasıdır. Gazeteci e-posta kutusunu kontrol ettiğinde bültenin tamamını görmez. İlk önce bültenin başlığı ile muhatap olur. Eğer bülten ilgisini çekerse devamını okumak için tıklar. Bu yüzden basın bülteninde kullanılan başlıkların etkileyici öğeler taşımasına ve çok fazla uzun olmamasına dikkat etmek gerekiyor.
Reklam öğeleri fazla olması
Bazı basın bültenlerinin içeriğinde reklam ifadeleri sıkça yer alıyor. İlgili kuruluşu ya da yöneticileri övücü ifadelerin yer aldığı basın bültenlerinin haber olarak değerlendirilme şansı çok az. Bu tür bültenlerin haber olarak değerlendirilmesi için üzerinde düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor.
Gazeteciler, zamanla yarıştıkları için bu bültenleri tek tek okumak ve düzeltmek için ciddi bir vakit ayıramıyor. Bu yüzden de kısaca göz attıktan sonra bülteni çöp kutusuna gönderiyorlar. Basın bülteni yazarken öznel ve reklam kokan ifadelerden kaçınmak, bültenin yayınlarda değerlendirilme şansını daha da artıracak.
Basın Bülteni
Basın bülteninin haber olarak değerlendirilmesinde bilgi verici özellikler taşıması gerekiyor. Basın bülteni içeriği bilgi verici ve güncel konular ile ilgiliyse bu gazetecinin de dikkatini çekecek. Bültende görüşüne yer verilen kişi ya da kişilerin açıklamalarının da bu doğrultuda olması büyük önem taşıyor. Günümüzde okuyuculara fayda sağlayıcı içerikler barındırmayan bültenlere gazeteciler de ilgi göstermiyor. PR çalışanları bülten hazırlıklarında bu noktanın üzerinde özenle durmalı.
İlgi alanına göre gönderim yapılmaması
Basın bültenlerinin haber olarak değerlendirilmemesinin en önemli nedenlerinden biri de bülten gönderilecek kişilerin bülten ile ilgili olup olmayacağına dikkat edilmemesi. Örneğin; teknoloji alanında çalışan bir gazeteciye sağlık, kozmetik ya da moda konulu bir basın bülteni göndermek, basın bültenin çöpe gitmesinin en önemli sebebi. Basın bülteni yazdıktan sonra gönderim yaparken bülten ile ilgili olabilecek hedef kitlenin seçilmesi bültenin geleceği açısından önemli. Aksi takdirde gönderilen basın bülteni bir işe yaramayacak.
Eksik bilgilerin yer alması
Bültenin içeriğinin eksik bilgiler içermesi değerlendirilme şansını zora sıkan faktörlerden biri. Bültende adı geçen şirket, yönetici, ürün ya da hizmet alakalı tatmin edici ve açıklayıcı bilgilerin ve görsel öğelerin yer almaması büyük eksiklik. Gazetecilerin çoğu bülten ile gönderilen görsellerin güncel ve bülten ile uyumlu olmasına da dikkat ediyor. Basın bülteni ile birlikte banner, süslü görseller ya da arşiv görüntülerinin gönderilmesi, işi daha da zorlaştırıyor.
Bültende kullanılan hitap şekli
Basın bülteninin gazeteci tarafından görülmesini etkileyen en önemli unsurlardan biri de bültenin gönderildiği kişiye hitap şekli. Çoğu bülten “Sayın Basın Mensubu, Sayın İlgili, Sayın Yetkili, Değerli Basın Mensubu, X Haber Sitesi Yazı İşleri, X Gazetesi Yazı İşleri” gibi klasikleşmiş ifadeler içeriyor. İsme özel gönderilmeyen basın bültenlerin haber olarak hayat bulması çok zor görünüyor.